Χαίρε ξένε! Δεν ρωτάω τι είσαι.
Αν είσαι Φίλος, σε καλωσορίζω με την καρδιά μου και το χέρι μου.
Αν είσαι Άγνωστος, θα πάψεις να είσαι.
Αν είσαι Εχθρός, η αγάπη μου θα σε κατακτήσει.
ΓΚΙΤΕΡΜΑΝ ΑΡΘΟΥΡ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Η πόλη των αναμνήσεων!  Ένα χωνευτήρι πολλών πολιτισμών. Ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο στις αρχές του 4ου π.Χ. αιώνα. Δοκιμάστηκε πολλές φορές από επιδρομές άλλων λαών, Γότθων, Σλάβων, Σαρακηνών, Βουλγάρων, Φράγκων, Τούρκων. Επιλέχτηκε από τον Απόστολο Παύλο για την διάδοση του Χριστιανισμού. Υποδέχτηκε Εβραίους που διώχθηκαν από την Ευρώπη από την Ιερά Εξέταση. Συνέδεε το Βυζάντιο με την Ελλάδα. Δέχτηκε πολλούς πρόσφυγες από τον Πόντο, την Μικρά Ασία.
[Η πόλη της Θεσσαλονίκης κατά την αρχαιότητα και μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια ήταν σχεδιασμένη με ορθογωνικό σχέδιο δρόμων και μεγάλων οικοδομικών τετραγώνων. Κατά την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο το σχέδιο αυτό μεταβλήθηκε, καθώς κατασκευάστηκαν μεγάλοι χριστιανικοί ναοί που μετέβαλλαν την αυστηρότητα του ρωμαϊκού πολεοδομικού ιστού της πόλης. Έτσι σε πολλές περιοχές το σχέδιο έγινε ακατάστατο. Κατά την περίοδο της τουρκικής κυριαρχίας η οικοδομική αναρχία επεκτάθηκε, καθώς οποιοσδήποτε μπορούσε να κτίσει σχεδόν όπως ήθελε και να αποκλείσει μέρος του δρόμου.

Την εποχή του Α' Παγκόσμιου Πολέμου στη Θεσσαλονίκη στρατωνίζονταν περισσότεροι από 300.000 στρατιώτες από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Σερβία και Ρωσία. Όμως στις 18 Αυγούστου 1917, μια τεράστια πυρκαϊά κατέστρεψε τη μεγαλύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, περισσότερα από 9.500 σπίτια, καθώς εμπορικά καταστήματα, εκλησίες και διοικητικά κτίρια. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση Βενιζέλου ξεκίνησε ταχύτατα την εκπόνηση νέου ρυμοτομικού σχεδίου και η αποτύπωση της Πυρίκαυστης Ζώνης έγινε γρήγορα. Η συσταθείσα "Διεθνής Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης" με επικεφαλής το Γάλλο αρχιτέκτονα - Πολεοδόμο Ernest Hebrard σχεδίασε ένα αξιόλογο ρυμοτομικό σχέδιο. Ωστόσο τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων, τα συμφέροντα και οι συνεχείς πολιτικές παρεμβάσεις οδήγησαν σε μεγάλο αριθμό τροποποιήσεων έτσι ώστε λίγα χαρακτηριστικά του αρχικού σχεδίου να έχουν τελικά διατηρηθεί](Έκδοση"Θεσσαλονίκης ανάδειξις Χαρτών αναμνήσεις" του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ-Εθνική Χαρτοθήκη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: