Χαίρε ξένε! Δεν ρωτάω τι είσαι.
Αν είσαι Φίλος, σε καλωσορίζω με την καρδιά μου και το χέρι μου.
Αν είσαι Άγνωστος, θα πάψεις να είσαι.
Αν είσαι Εχθρός, η αγάπη μου θα σε κατακτήσει.
ΓΚΙΤΕΡΜΑΝ ΑΡΘΟΥΡ

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Αρχιτεκτονική

ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ

ΟΛΥΜΠΙΟΝ

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

Το Μέγαρο Λόγγου, κτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Τζενάρι από την τότε "Ανώνυμη Οικοδομική Εταιρεία Νέων Χωρών", το 1925 στη γωνία Αγίας Σοφίας και Ερμού. Έμεινε γνωστό ως Κόκκινο Σπίτι (Θεσσαλονίκη, Κέντρο-Άνω Πόλη-Προάστεια, ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ).


Βρίσκεται στη συμβολή Αγίας Σοφίας και Λ. Νίκης.


 Βρίσκεται επί της Λ. Νίκης.


 Βρίσκεται επί της Λ. Νίκης.


Το Ρολόϊ του Χρηματιστηρίου

 Βρίσκεται στην είσοδο της στοάς Μαλακοπής. Στεγαζόταν στις αρχές του 20ου αιώνα η Τράπεζα Θεσσαλονίκης που λειτουργούσε σαν τράπεζα μέχρι το 1954 (Θεσσαλονίκη, Κέντρο-Άνω Πόλη-Προάστεια, ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ).



Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ολυμπιάδος και Φιλήμονος Δραγούμη.

ΒΙΛΑ ΑΛΑΤΙΝΙ (Νομαρχία)

ΒΙΛΛΑ ΜΠΙΑΝΚΑ

Κρύβει μία από τις πιο ξακουστές ερωτικές ιστορίες της Θεσσαλονίκης. Εκείνη της Αλίνας Ντιάζ, Εβραίας με ιταλική καταγωγή, και του αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού Σπύρου Αλιμπέρτη. Βρίσκεται στη γωνία Βασ. Όλγας (Λεωφόρος Εξοχών) και Σοφούλη (Θεσσαλονίκη, Κέντρο-Άνω Πόλη-Προάστεια, ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ).

ΒΙΛΑ ΜΟΡΝΤΩΧ

Η βίλα Μορντώχ κτίστηκε το 1905 σε σχέδια Ξενοφώντα Παιονίδη και αρχικά ήταν κατοικία Τούρκου αξιωματικού. Πήρε το όνομά της από τον Εβραίο έμπορο Σαμουήλ Μορντώχ, ο οποίος δεν επέστρεψε ποτέ από το Άουσβιτς. Κατά την διάρκεια της Κατοχής χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας των Γερμανών, και το 1944 του ΕΛ.ΑΣ. Μετά τον Εμφύλιο αγοράστηκε από το ΙΚΑ και μέχρι το 1972 λειτούργησε ως πολυϊατρείο. Στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε. Από το 1986 στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη (Θεσσαλονίκη, Κέντρο-Άνω Πόλη-Προάστεια, ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ).
Βρίσκεται στην συμβολή των οδών Βασ. Όλγας (Λεωφόρος Εξοχών) και 25ης Μαρτίου.


ΒΙΛΑ ΑΧΜΕΤ ΚΑΠΑΝΤΖΗ

Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και βρίσκεται επί της Βασ. Όλγας 105 (Λεωφόρος Εξοχών) και στεγάζεται το Πολιτιστικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος. Έχει στεγάσει τον Ερυθρό Σταυρό, υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και διοικητικά γραφεία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης 1997 Θεσσαλονίκη, Κέντρο-Άνω Πόλη-Προάστεια, ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ).

ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ένα από τα παλιά κτίρια των Εξοχών που διασώζεται στην οδό Βασ. Όλγας. Είναι το κτίριο του άλλοτε ορφανοτροφείου "Μέλισσα". Σήμερα στεγάζει το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών της Θεσσαλονίκης.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 Το κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην οδό Τσιμισκή, ανάμεσα στην Κομνηνών και την Αριστοτέλους, χτίστηκε το 1929 σε σχέδια των αδελφών Δημητριάδη.

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Βρίσκεται μεταξύ των οδών και Τσιμισκή, Ι. Δραγούμη και Μητροπόλεως.

Έναντι ναού Αγ. Δημητρίου

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1914 με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, με την επωνυμία 'Ωδείο Θεσσαλονίκης' και με την καλλιτεχνική και διοικητική εποπτεία του Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας (www.odiokrat.gr).

Βρίσκεται στην οδό Φράγκων, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

To Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στεγάζεται κατά το ήμισυ σε μέρος του κτιρίου αποκαλούμενου και ως «παλαιό κτίριο», στο οποίο στεγάζεται και το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, το οποίο κτίσθηκε το έτος 1926 (www.dprotodikeio-the.gr).

Βρίσκεται στην οδό Φράγκων, κοντά στο Δικαστικό Μέγαρο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: