Χαίρε ξένε! Δεν ρωτάω τι είσαι.
Αν είσαι Φίλος, σε καλωσορίζω με την καρδιά μου και το χέρι μου.
Αν είσαι Άγνωστος, θα πάψεις να είσαι.
Αν είσαι Εχθρός, η αγάπη μου θα σε κατακτήσει.
ΓΚΙΤΕΡΜΑΝ ΑΡΘΟΥΡ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΕΙΧΗ - Λευκός Πύργος







Έχει διαμορφωθεί σε χώρο εκθεμάτων και έκθεσης ιστορικών εικόνων και απεικονίσεων.


(Από την έκδοση"Θεσσαλονίκης ανάδειξις Χαρτών αναμνήσεις" του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ-Εθνική Χαρτοθήκη)

[Όπως δεικνύει ο χάρτης και αναφέρεται στην προαναφερόμενη έκδοση, ο Λευκός Πύργος ονομαζόταν "Πυργος του Αίματος" (Tour du Sang), καθώς αποτελούσε για αιώνες τον τόπο των εκτελέσεων. Ονομαζόταν επίσης "Πύργος των Γενιτσάρων", πιθανώς από τους Γενίτσαρους που αποτελούσαν την φρουρά του. Στον χάρτη αυτό φαίνονται και τα παραθαλάσσια τείχη.

Όσο όμως η κοινωνία της Θεσσαλονίκης γινόταν πολυάνθρωπη τα τείχη άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα. Πράγματι οι συνθήκες καθαριότητας που επικρατούσαν στις γειτονιές της πόλης ήταν άθλιες. Ο καθαρός αέρας που φυσούσε από την θάλασσα δυσκολευόταν να φθάσει στα δρομάκια και τις γειτονιές γιατί τα παραθαλάσσια τείχη ορθώνονταν ως εμπόδιο. Οι κάτοικοι της πόλης ήταν εκτεθειμένοι σε ασθένειες και επιδημίες. Έτσι το 1869 ο Τούρκος διοικητής της πόλης Σαπρή-πασάς κατεδάφισε το παραθαλάσσιο τείχος και τον πύργο που βρισκόταν κοντά στο λιμάνι, ανοίγοντας δρόμο για ένα νέο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.] (Από την έκδοση"Θεσσαλονίκης ανάδειξις Χαρτών αναμνήσεις" του ΕΚΕΠΠ-ΕΚΕΧΧΑΚ-Εθνική Χαρτοθήκη)



Γκραβούρα δημοσιεύθηκε το 1876 (μάλλον με αφορμή τη σφαγή των προξένων στη Θεσσαλονίκη). Aπεικονίζεται το θαλάσσιο μέτωπο σίγουρα πριν από το 1869 (Π. Σαβαίδης).


Γκραβούρα που δεικνύει το παραθαλασσιο τείχος. Βρίσκεται στο Μουσείο Κορρές στη Βενετία (μέσα 18ου αιώνα) (Π. Σαβαίδης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: